АктивИнвест

Общественная организация инвесторов строительства по Глушкова 6
Текущее время: 29 мар 2024, 01:20

Часовой пояс: UTC + 6 часов [ Летнее время ]




Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 25 ]  На страницу 1, 2, 3  След.
Автор Сообщение
СообщениеДобавлено: 05 май 2012, 02:03 
Не в сети

Зарегистрирован: 11 мар 2009, 15:24
Сообщений: 2010
Асоціація звернулася до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ з проханням провести узагальнення судової практики застосування законодавства у сфері інвестування в будівництво житла.

Якісне правосуддя є необхідною складовою системи захисту прав інвесторів в Україні.

Сьогодні, у складних ситуаціях, що виникають навколо проблемних об’єктів інвестиційного будівництва досить часто не можуть розібратись навідь досвідчені судді. Мало того, що правовідносини між учасниками процесу інвестування в будівнцтво є складними для розуміння, так вони ще й врегульовані досить «контрастними» нормативними документами. З одного боку - декларативний та давній Закон України «Про інвестиційну діяльність», що має дуже суперечливу і не чітку термінологію, з іншого - низка глибоко спеціальних законів (Закон України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок», Закон України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва»), які містять велику кількість протиріч.

«Саме тому ми прийняли рішення ініціювати процесс узагальнення судової практики у сфері інвестування в будівництво житла та звернутися з відповідною пропозицією до Вищого спеціалізованого суду», - говорить президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам», Олексій Гончарук.

Олексій також наголосив, що за роки захисту прав інвесторів в судових процесах Асоціація напрацювала досить цікавий досвід і готова поділитися ним з суддями, якщо в цьому буде потреба.

Лист-звернення Ви можете подивитись:
http://investhelp.com.ua/sites/default/ ... 12/sud.pdf


Вернуться наверх
 Профиль  
 

СообщениеДобавлено: 05 май 2012, 02:06 
Не в сети

Зарегистрирован: 11 мар 2009, 15:24
Сообщений: 2010
http://investhelp.com.ua/content/zverne ... r%D1%96v-0

Звернення Асоціації до інвесторів

Дорогі друзі!

Кожен проблемний об'єкт житлового будівництва має свого «героя», який прямо або опосередковано очолював роботу горе-забудовника. Герої у всіх різні: в деяких випадках - це недолугі менеджери, яким вочевидь більше не можна довіряти управління великими коштами людей, а у деяких - відверті злодії. Всіх їх об'єднує лише одне - від їх дій постраждала велика кількість людей. Найстрашніше ж, те, що деякі з них, не розрахувавшись з людьми за старими проектами - під "новими іменами" починають будувати нові.

Кошти, котрі вони отримують від інвесторів по нових проектах дуже часто витрачаються на те, щоб заплатити «за спокій» правоохоронним органам та імітувати діяльність.

Вважаю, що допускати цього не можна! У зв'язку з цим, звертаюсь до Вас з проханням - давайте не дамо цим «горе-забудовникам» й надалі шкодити людям. Прошу кожного з Вас повідомити Асоціацію про факти відкриття Вашими «героями» нових будівельних (і не тільки) бізнес проектів, якщо Вам такі відомі. Цю інформацію ми будемо подавати в Кабінет Міністрів України та до правоохоронних органів України, щоб показати, що у більшості з цих людей є кошти та майно для повернення боргів. Не плекайте ілюзій, що з коштів нових об'єктів вони добудують Ваш.

Давайте об'єднувати інформацію, щоб їх було простіще притягнути до відповідальності.

Про наявну у Вас інформацію прошу повідомляти за телефоном: (044) 228-28-42 , електронною поштою – info@investhelp.com.ua.

Тепер нас почують!

Президент Всеукраїнської громадської організації
«Асоціація допомоги постраждалим інвесторам»
Олексій Гончарук


Вернуться наверх
 Профиль  
 
СообщениеДобавлено: 07 май 2012, 16:01 
Не в сети

Зарегистрирован: 11 мар 2009, 15:24
Сообщений: 2010
http://achees.com.ua/our-actions/our-ac ... 58-58.html

Асоціація приватних інвесторів та власників

План дій_МАРШ_ПАРАСОЛЬОК Дорогі друзі!
О 18:30 4 травня 2012 року відбулася чергова зустріч Оргкомітету Всеукраїнської акції протесту "Марш парасольок".

На згаданій зустрічі було обговорено подальший план спільних дій спрямованих на захист прав інвесторів в будівництво житла.
На момент проведення зустрічі Оргкомітет уже отримав інформацію про те що проект доручення Прем'єр-міністра України Азарова М.Я. щодо створення міжвідомчої комісії з питань (Додаток №1) з усіма необхідними візами та погодженнями знаходиться у нього на підписі і має бути підписаний з дня на день. У зв'язку з цим було прийняте рішення призначити наступну зустріч Оргкомітету на 14 травня 2012 року на 18:30 на якій, якщо до цього моменту не буде проведено першого засідання міжвідомчої комісії, має бути визначена дата проведення повторної акції протесту та затверджений план дій по приверненню до нашої проблеми максимальної уваги громадськості.
Оргкомітетом також було узгоджено перелік конкретизованих вимог інвесторів до органів державної влади (Додаток №2). Ознайомтесь з ним, будь-ласка на надайте нам свої зауваження та пропозиції, якщо у Вас такі виникнуть.

Окрім того, від імені Оргкомітету, звертаюсь до кожного з Вас, шановні друзі, з наступним:
Акція протесту, яка була проведена 25 квітня під стінами Кабміну, нажаль, продемонструвала низьку активність та організованість інвесторів, тобто нас з Вами. Не зважаючи на це нам вдалося привернути до своїх проблем значну увагу (про акцію українцям розказали 6 телеканалів та десятків друкованих та інтернет видань). Але не це є головним здобутком Маршу парасольок.

Наша спільна акція дала нам можливість вкотре зрозуміти, що зламати стереотип влади щодо протестів інвесторів – "вийшли-пошуміли-розійшлись" – можливо лише спільними великими зусиллями. Акціі протесту інвесторів окремих об'єктів, нажаль, вже не працюють. До них звикли...
Тепер ми просто не маємо права дати владі звикнути до нас-об'єднаних. Ми маємо постійно нарощувати інформаційний та суспільний тиск на владу, щоб змусити її рахуватись з нами, повірити в те, що якщо наші проблеми не будуть вирішені ми будемо діяти щодалі радикальніше.
Для цього ми маємо бути добре організованими та мати чіткий план дій В рамках цього плану, ми просимо інвесторів кожного з проблемних об'єктів вчинити ряд простих дій:

1. Скласти список інвесторів об'єкту які підтримують між собою зв'язок (ініціативної групи). Повідомити Оргкомітет про кількість об'єднань інвесторів на об'єкті та кількість інвесторів, що входять до складу кожного з об'єднань.
Ваші дані стануть частиною загальної інформаційної бази, яка дасть нам розуміння про реальну кількість людського ресурсу, який можливо мобілізувати та реальні масштаби проблеми на кожному з об'єктів. Планується також що і черговість підняття проблем конкретних об'єктів буде визначатись саме в залежності від підтвердженої кількості інвесторів, що вклали в нього грошові кошти (простіше кажучи – чим активніше інвестори об'єкту тим більше часу роботи комісії буде йому присвячено).

2. Провести збори якомога більшої кількості інвесторів об'єкту та обрати представника від інвесторів об'єкту, який міг би представляти ініціативну групу об'єкта та увійти до складу міжвідомчої комісії при КМУ. Про проведення такого зібрання скласти протокол запропонованої форми (Додаток №4). Копію протоколу надати до Оргкомітету.
Наявність протоколу зборів інвесторів про те, що ви представляєте інтереси інвесторів об'єкту дасть Вам можливість представляти його інтереси під час роботи міжвідомчої комісії.

3. Повідомити дані посадових осіб та реальних власників забудовника від діяльності якого постраждали інвестори, надати максимальну інформацію про наявність (прямо або опосередковано) у таких осіб активів, інших джерел доходів, інформацію про бізнес-партнерів або нові бізнес проекти у реалізації яких беруть участь ці особи.
Отримана від Вас інформація стане частиною великої відкритої та публічної бази даних. Країна має знати своїх "героїв", а таким "героям" потрібно створювати максимальну антирекламу в ЗМІ, ділових та бізнесових колах. До того ж, об'єднання інформації інвесторів різних об'єктів дасть можливість краще зрозуміти ситуацію.

4. Скласти список інвесторів, що за своїм професійним рівнем могли б увійти (за наявності їх згоди) до науково-професійної ради інвесторів – органу, який нам необхідний для розробки якісних законодавчих ініціатив. Та, попередньо узгодивши з ними це питання, надати Оргкомітету їх контактні дані.
Нам дуже потрібно мобілізувати свій інтелектуальний ресурс (в кожному об'єкті є по 1-2 таких людини) для того щоб уже пропрацьовані законодавчі ініціативи могли бути додатково вивчені, проаналізовані та доопрацьовані фахівцями максимально високого з доступного нам рівня.

5. Зібрати максимальну кількість судових рішень у справах інвесторів проти забудовників (та/або органів державної влади) по вашому об'єкту за якими інвестори програли свої справи.
Кожне з цих рішень ляже в основу одного великого позову (плануємо заявити до Верховної Ради України вимоги за ст. 152 Конституції України приблизно на 1 мільярд гривень) від інвесторів до Держави про відшкодування шкоди завданої протиправною діяльністю її органів.


Шановні інвестори, рішення про необхідність вжити згаданих вище дій приймалось колективно досвідченими у справі захисту прав інвесторів людьми. Ми не просимо Вас робити нічого зайвого, але те про що просимо – зробити необхідно!
Якщо у Вас є інша точка зору – не ігноруйте наше прохання, а просто напишіть нам про неї і ми спробуємо спільно дійти компромісного рішення.

Не залишайтесь осторонь від справи захисту наших спільних прав – окрім вас вашу проблему не вирішить ніхто!

З повагою,
Олексій Гончарук


Вернуться наверх
 Профиль  
 
СообщениеДобавлено: 08 май 2012, 20:07 
Не в сети

Зарегистрирован: 11 мар 2009, 15:24
Сообщений: 2010
http://investhelp.com.ua/content/kabm%D ... -nedobudov


Кабмін створив міжвідомчу комісію для вирішення проблем проблемних недобудов

4 травня 2012 року Прем’єр-міністр України Микола Азаров підписав доручення про створення міжвідомчої комісії з питань вирішення проблем недобудов в Україні (доручення №17604/1/1-12). 5.05.2012 року згадане доручення було направлено на виконання до Мінрегіону для організації скликання наради зазначеної комісії.

«Це маленький, але перший реальний крок на шляху до вирішення глобальної проблеми десятків тисяч українців - завершення будівництва проблемних об’єктів. Ми сповнені оптимізму та рішучості довести владі, що її вирішення має стати для неї одним з найбільш пріорітетних завдань.

Нас уже тисячі! Зараз ми створюємо науково-консультативну раду інвесторів, вибудовуємо структуру взаємодії між ініціативними групами, централізуємо інформаційні та інші ресурси для того, щоб ефективно добиватись результатів. Ми об’єднали свої зусилля та не маємо наміру збавляти оберти нашої роботи. Якщо буде потрібно, ми готові розбити наметове містечко біля стін Кабміну і жити там до тих пір поки проблема не буде вирішена!» - зауважив Президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам», Олексій Гончарук.

На цьому тижні планується провести зустріч з представниками Мінрегіону для того щоб підготувати перше засідання робочої групи.

Ми продовжуватимемо слідкувати за розвитком подій та будемо тримати Вас в курсі.

Прес-служба Асоціації


Вернуться наверх
 Профиль  
 
СообщениеДобавлено: 27 май 2012, 16:49 
Не в сети

Зарегистрирован: 11 мар 2009, 15:24
Сообщений: 2010
Тема повідомлення: Re: "Марш парасольок"! Що робити далі?Додано: 20 травня 2012 10:10


Дорогі друзі!
Персональний склад Міжвідомчої комісії, створеної на нашу вимогу яскраво підтверджує, що влада в черговий раз вирішила почати "імітувати активну діяльність" по вирішенню нашої проблеми! Ми не можемо дозволити так до себе ставитись і маємо нарешті показати, що ми - єдина організована структура! Тож, ми оголошуємо мобілізацію інвесторів по всій Україні!
О 9:30 5 червня 2012 року відбудеться повторна Всеукраїнська акція протесту "Марш парасольок". На цей раз очікуємо за присутність на акції більш декількох тисяч інвесторів з більш ніж 70 об’єктів.
Нас почують!

Гончарук Олексій


Вернуться наверх
 Профиль  
 
СообщениеДобавлено: 27 май 2012, 16:50 
Не в сети

Зарегистрирован: 11 мар 2009, 15:24
Сообщений: 2010
Тема повідомлення: Re: "Марш парасольок"! Що робити далі?
Додано: 25 травня 2012 21:42


Сьогодні відбулося чергове засідання Оргкомітету Всеукраїнської акції протесту "МАРШ ПАРАСОЛЬОК".
На засіданні було прийнято рішення:
28-травня оголосити загальну мобілізацію інвесторів для проведення Всеукраїнської акції протесту "МАРШ ПАРАСОЛЬОК" (розмістити публічне оголошення про проведення акції та розіслати всім інвесторам запрошення взяти в ній участь). Доручити лідерам ініціативних груп проблемних об’єктів до 31 травня 2012 року:
- підтвердити участь Об’єкту в акції із зазначенням очікуваної кількості людей;
- подати до Оргкомітету заповнені Заявки на участь у МАРШІ ПАРАСОЛЬОК (додається);
- попередити інвесторів об’єкту про проведення МАРШу ПАРАСОЛЬОК та провести роз’яснювальну роботу щодо необхідності взяти у ній участь.
30 травня - провести Прес-конференцію за участі лідерів ініціативних груп на якій анонсувати проведення акції та попередити про її проведення Адміністрацію Президента.
31 травня (о 18:30) - провести останню перед акцією протесту робочу нараду Оргкомітету акції.
5 червня - провести МАРШ ПАРАСОЛЬОК під стінами Адміністрації Президента.

Для отриманя більш детальної інформації щодо проведення Акції звертайтесь до прес-служби Асоціації.

З повагою,
Гончарук Олексій


Вернуться наверх
 Профиль  
 
СообщениеДобавлено: 28 май 2012, 14:40 
Не в сети

Зарегистрирован: 11 мар 2009, 15:24
Сообщений: 2010
http://investhelp.com.ua/content/pres-a ... tor%D1%96v

Прес-анонс: "Останнє попередження владі від 120 000 сімей-інвесторів"

У середу, 30 травня, відбудеться прес-конференція на тему: «Останнє попередження владі від 120 000 сімей-інвесторів». Організатором заходу є об’єднання осіб, що постраждали від протиправної діяльності забудовників: Всеукраїнська громадська організація «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам», громадська організація «АктивІнвест», громадська організація «Асоціація приватних інвесторів та власників» та більше 70 ініціативних груп об’єктів незавершеного будівництва – організатори Всеукраїнської акції «Марш парасольок».

Учасники прес-конференції говоритимуть про створену за терміновим дорученням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова для вирішення проблем постраждалих інвесторів спеціальну Міжвідомчу комісію. Відповідальний за виконання доручення – Мінрегіон. Так влада відреагувала на Марш парасольок, під час якого наприкінці квітня більше ніж тисяча інвесторів проблемних забудов принесли під двері уряду вимоги вирішити проблему довгобудів у країні.

У склад даної комісії увійшли чиновники невідповідного рівня вирішувати всеукраїнську проблему з довгобудами. Відтак, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк не зміг виконати доручення Азарова.

Персональний склад Міжвідомчої комісії яскраво підтверджує, що влада в черговий раз вирішила почати «імітувати активну діяльність» по вирішенню проблеми довгобудів!

«Безквартирні» добре усвідомлювали цей ризик і тому налаштовані «не злізти з шиї» влади доки не буде сформований нормальний робочий склад комісії.

«Ми не можемо дозволити так до себе ставитись і маємо, нарешті, показати, що ми - єдина організована структура! Тож, ми оголошуємо мобілізацію інвесторів по всій Україні! О 9:30 5 червня 2012 року відбудеться повторна Всеукраїнська акція протесту «Марш парасольок». На цей раз очікуємо присутність на акції більш декількох тисяч інвесторів з більш ніж 70 об’єктів. Нас почують!» - коментує ситуацію президент ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» Олексій Гончарук.

Учасники заходу:
• Олексій Гончарук, президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам»;
• Тетяна Шальман, президент громадської організації «Асоціація приватних інвесторів та власників»;
• Володимир Нікітін, президент громадської організації «АктивІнвест»;
• Ігор Бондар, лідер ініціативної групи інвесторів житлового будинку на вул. Сім`ї Сосніних, 4-А в м. Києві.

Дата проведення: 30 травня 2012 року.
Місце проведення: Інформаційне агентство Interfax, м. Київ, вул. Рейтарська 8/5-а.
Час початку: 10.30 год.


Руслана Величко, Прес-секретар
Всеукраїнської громадської організації
«Асоціація допомоги постраждалим інвесторам»
(044) 228-28-42/063 187 41 06
info@investhelp.com.ua
http://www.investhelp.com.ua


Вернуться наверх
 Профиль  
 
СообщениеДобавлено: 03 июл 2012, 00:42 
Не в сети

Зарегистрирован: 11 мар 2009, 15:24
Сообщений: 2010
http://obozrevatel.com/interview/79463- ... zhdyij.htm


ГОНЧАРУК: СТАТЬ ЖЕРТВОЙ СТРОИТЕЛЬНОЙ АФЕРЫ МОЖЕТ КАЖДЫЙ
Мария Бровинская 29 июня, пятница, 2012 8:10


В Украине продолжается эпидемия строительных афер - насчитано уже более 120 тысяч жертв жилищных махинаций. Обманутые инвесторы, которые годами ждут от своих застройщиков квартир, и у которых сейчас вместо крыши над головой только головная боль, что делать дальше, устали оббивать пороги чиновников, чтобы хоть как-то возместить понесенный от недобросовестных застройщиков ущерб. В Минрегионе признают, что строительные аферы переросли в общегосударственную головную боль - нет региона, где бы не фиксировали объект с нарушенными сроками строительства. О том, как не стать жертвой строительных аферистов и распознать заведомо неблагонадежных игроков рынка, "Обозревателю" в эксклюзивном интервью рассказал глава Всеукраинской общественной организации "Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам" Алексей Гончарук.
- Строительные аферы сегодня стали настоящей болезнью Украины. Есть ли какая-то статистика, позволяющая узнать количество жертв, количество недобросовестных застройщиков?

- Точной статистики нет, потому что государство не считает нужным вести такую статистику, а если и пытается, то не очень хорошо получается. Мы пробуем вести такую статистику. По нашим данным, в Украине насчитывается на сегодняшний день около 120 тыс. семей, которые пострадали от действий неблагонадежных застройщиков. Но нельзя говорить, что все это последствия афер, потому что случаи бывают разные. Иногда застройщики неправильно рассчитывают экономические параметры, и проекты становятся убыточными. Если говорить о количестве застройщиков-аферистов, то оно не превышает десятка, но количество застройщиков, которые непрофессионально осуществляют строительно-инвестиционные проекты, и в результате страдают люди, их – сотни.

- Существуют ли критерии, по которым изначально можно понимать, что застройщик неблагонадежный, чтобы не вкладывать в ненадежный проект? Как распознать аферистов еще на начальном этапе?

- Самое главное, на что нужно обращать внимание, вкладывая деньги в строительство, - это опыт реализации застройщиком, даже не столько застройщиком, сколько людьми, которые за ним стоят, подобных инвестиционных проектов. Если мы видим, что у конкретного застройщика люди десятилетиями не получают квартиры, вкладывать деньги в проекты этого застройщика я бы очень не советовал, потому что за счет денег, привлеченных на новых объектах, он решает проблемы старых объектов, покрывает свои убытки, а за счет чего он будет покрывать и застраивать новый объект, пока непонятно. Можно допустить, что подобный застройщик просто-напросто будет точно также обманывать людей, как он делал это до сих пор. Поэтому в первую очередь нужно смотреть на историю застройщика, на то, каким образом он вел себя до сих пор, и исходя из этого можно будет сделать вывод о том, как он будет вести себя далее.

Плюс к этому, необходимо обратить внимание на то, чтобы у застройщика была в порядке вся разрешительная документация, потому что далеко не у всех застройщиков, которые начинают стройку, в наличии нужные разрешительные документы. Причина в том, что далеко не все обременяют себя необходимостью собирать эту документацию до начала строительства.

С другой стороны, есть еще проблема цены. Необходимо смотреть, если где-то очень сильно демпингует рынок, нужно понимать, что это тоже определенный риск. В принципе, я не советую принимать решение об инвестировании в строительство самостоятельно. В любом случае надо советоваться со специалистами. В нашу организацию входят инвесторы 75 объектов. Если есть необходимость консультации – всегда пожалуйста.

- Есть ли страховые программы для обеспечения некоторых гарантий инвесторов? Может ли инвестор перестраховать себя от строительной аферы или банкротства, скажем, застройщика?

- На сегодняшний день страхования инвестиционных рисков в строительстве в Украине нет. Его не существует в принципе, а те продукты, которые есть на рынке, они ни от чего совершенно нас не защищают. Потому что для того, чтобы адекватно оценить степень риска вложений в объекты, страховые компании попросту не имеют механизмов. То правовое поле, в котором работают сегодня застройщики вместе с инвесторами, оно не позволяет прогнозировать риски достоверно, следовательно, нельзя говорить о выполнении страховых обязательств.

- Жертвами каких компаний становятся потребители? Это крупные строительные концерны, инжиниринговые компании, мелкие игроки строительного рынка? Наверняка, есть какая-та градация рисковости…

- Сложно на самом деле систематизировать компании по таким показателям. На рынке работает до 5 крупных компаний, не будем называть имена, история реализации инвестпроектов которых на сегодняшний день сводится к тому, что люди не считают нужным отвечать за свои слова и действия. Они совершенно непорядочно относятся к инвесторам, врут. Но тем не менее они пытаются что-то достроить, при этом абсолютно игнорируя потребности инвесторов, привлекают деньги в новые проекты, не достроив старые.

С другой стороны – толпы маленьких, локальных застройщиков, от деятельности которых пострадали инвесторы. Примеров очень много, примеры разные. Но фактом остается то, что и некоторые большие, и мелкие компании работают на рынке недобросовестно. Кроме того, отмечу, что понятие крупный и мелкий в строительном бизнесе довольно относительно, потому что если у компании уже есть 5-6 объектов строительных, то язык не поворачивается назвать ее маленькой. Потому что оборот денежный в таком случае значительный.

- В строительстве с привлечением государственных и муниципальных средств застройщики работают более надежно?

- Тут та же ситуация. Необходимо уяснить одну истину для себя. Если государство внесло деньги в объект, это совсем не значит, что кто-то будет его контролировать и защищать. Самый простой пример – столичный объект, в который вложены милицейские деньги. Это один из самых громких недостроев на сегодняшний день, хотя казалось бы, чиновничьи вложения. Условно говоря, застройщики не выполнили обязательств перед милицией, но никто ничего на данный момент не может сделать. Поэтому если надеяться на то, что если государство или какой-то орган государственный, даже силовой, вложил в объект деньги, их будет кто-то защищать особо яростно – нет. Это совершенно об этом не говорит. Даже существуют проблемные объекты, заказчиком по которым выступает Служба безопасности Украины. Потому наличие госденег в объекте совершенно не говорит о том, что он становится более безопасным.

Если заказчиком объекта выступает государственный или муниципальный орган, это точно также не говорит о том, что кто-то будет за это отвечать. И в Киеве, и в регионах достаточно примеров, когда коммунальные предприятия отводили земельные участки, потом эти предприятия за взятки отдавали частным локальным застройщикам, и, собственно, получался тот же недострой. Поэтому разницы в том, вкладывало ли государство в строительство, принимало участие в реализации проекта или нет, не вижу. Могу сказать, что если в строительстве задействованы деньги государственных структур, это всегда значит, что будет работать принцип коллективной безответственности.

- Существует ли механизм, которым определяет степень вины, распределение ответственности по долгострою между застройщиком и генподрядчиком, который работает за деньги заказчика?

- Существует договор, которым и распределяется степень ответственности между заказчиком и подрядчиком. Именно он и является таким механизмом. Как там написано, так и должно происходить, потому что понятие и заказчика, и подрядчика до сих пор у нас в Украине размытые контуры имеет, не до конца понятно, кто за что отвечает. В классике, генподрядчик отвечает за качество выполнения работ и предъявляет заказчику выполненные работы к принятию. Если заказчик их принимает, значит, он соглашается с тем, что работы выполнены качественно. И тут генподрядчику предъявить еще что-то будет достаточно сложно.

С другой стороны, заказчик отвечает перед людьми, от которых принимал деньги, потому что генподрядчик деньги от людей не принимает, как правило. И за совершение строительства, за то, что объект будет построен по факту, за то, что обязательства по договорам будут выполнены, отвечает всегда та компания, тот субъект, который привлекает деньги от людей. В данном случае отношения сугубо договорные, что написано в договорах, так должно и быть.

- Есть ли на государственном уровне какая-то программа поддержки строительных инвесторов? Может быть, что-то ожидается в будущем…

- Я бы не ждал от государства помощи, потому что на сегодняшний день госорганы ведут себя достаточно пассивно и непрофессионально. Реально заниматься этой проблемой сегодня не хочет никто. Возможно, не понимают ее масштабов, возможно, им это просто неинтересно и не весьма приоритетно, возможно, сказывается серьезное лобби застройщиков, которое представлено во властных кругах. Инвесторам необходимо самостоятельно тщательно продумывать свое участие в инвестпроектах, хорошо вычитывать договора, пользоваться услугами специалистов, для того, чтобы они показывали и подсказывали, с чем можно иметь дело, а с кем нельзя, какие меры предосторожности необходимо предусмотреть перед тем, как вкладывать куда-то деньги.

На сегодня мы разработали целый пакет предложений, который подан на рассмотрение ответственным структурам. В результате акции "Марш зонтиков", направленной на защиту прав инвесторов жилищного строительства, которая проводилась нашей организацией 25 апреля, премьер-министром Николаем Азаровым было дано поручение создать межведомственную комиссию по решению проблем недостроев. Формально она была создана, но ни одного рабочего заседания она еще не провела. Мы в эту комиссию уже подали все свои предложения, у нас есть понимание того, как решить эту проблему, у нас есть конкретные предложения, мы их сформулировали, в том числе в виде законопроектов. Организовать работу комиссии должен профильный министр Анатолий Близнюк. Ждем реакции власти на наши инициативы.

- А вкратце, тезисно, можете изложить суть инициатив?

- Мы просим очень многого, на самом деле. Начиная от введения реестра имущественных прав и системы регистрации имущественных прав на недвижимость, которая строится, с идеей следующего характера. Застройщик, когда он разработал проект, купил проект, получил разрешение на ведение строительных работ по этому проекту, он должен регистрировать недвижимость, которая будет построена, еще до начала строительства, свои права на начало работ. И потом только зарегистрированные в таком государственном реестре застройщики имеют право отчуждать объекты кому-то. То есть человек может прийти, посмотреть, есть ли выбранный застройщик в реестре, не обременен ли он, не отчуждено ли имущество кому-то. Если нет, тогда покупать. На уровне закона нужно предусмотреть, что тот, кто зарегистрировал права, является собственником этих самых прав.

Второе - мы просим создать постановлением правительства перечень проблемных объектов в строительстве. По нашим подсчетам, их будет несколько сотен. Каждому инвестору вот этих недостроев должен быть предоставлен статус инвестора проблемных объектов с соответствующими льготами. Например, мы требуем, чтобы банкам запретили разрывать кредитные договоры с такими субъектами, чтобы были списаны штрафные санкции по отношению к таким людям, чтобы по отношению к таким людям прекратили начислять проценты по договорам, пока дом не будет введен в эксплуатацию. Эти люди и так сегодня находятся за гранью бедности, и им нужно оказывать поддержку, в том числе и государственную.

Кроме того, мы просим создать государственную страховую компанию, которая бы аккредитовывала застройщиков и инвестиционные проекты и которая бы указывала таким образом инвесторам, куда можно нести деньги, а куда не стоит. Она должна быть таким, скажем, маркером – если застройщик аккредитован от государственной страховой компании, значит, там можно страховать свои инвестиционные риски добровольно. Не "должен", как сейчас, это ерунда совершенная, потому что застройщики создают страховые компании карманные, результате работы которых создается иллюзия страхования, а именно добровольно. На самом деле там нет никакого страхования и в случае наступления страхового случая риски оплачивать оплачивать и покрывать не будет. Это очередная афера, только уже страховая.

Кроме того, мы инициируем создание специальных комиссий на базе местных государственных администраций, территориальных органов и при участии представителей прокуратуры, застройщиков и инвесторов для проведения оценки экономической привлекательности инвестиционного проекта и определения степени их готовности.
По результатам анализа объектов их следует разделить на 3 категории: экономически привлекательные проекты, который впоследствии передаются для участия в программе Госипотечного учреждения, проекты с сомнительной экономической составляющей (передаются на баланс соответствующих органов местного самоуправления для разработки плана возвращения экономической привлекательности) и убыточные проекты.

Также среди наших требований – создание государственной строительной корпорации, основной функцией которой было бы построение доступного жилья и завершение строительства проблемных объектов. Мы просим принять постановление Кабинета Министров, чтобы обязать застройщиков, которые просрочили завершение строительства более чем на 6 месяцев, в течение месяца передать такие объекты на баланс местных властей для завершения его строительства.

Кроме того, мы рассматриваем вопрос составления перечня лиц - должностных лиц и реальных собственников предприятий-застройщиков, в результате деятельности которых пострадали инвесторы.

Всего нами предложено порядка 18 инициатив, в случае принятия которых мы однозначно улучшим ситуацию в строительном инвестировании.

- И последний вопрос. Чем, собственно, ваша организация, исходя из ее названия, помогает обманутым инвесторам?

- Чтобы было понятно, мы – сами инвесторы. На самом деле мы не внешняя структура по отношению к инвесторам. Ассоциация – это группа людей, объединенных единой целью. Организация состоит из лидеров инициативных групп инвесторов. Мы обмениваемся опытом; решаем вопросы, касающиеся всех; помогаем друг другу, чем можем; проводим совместные акции; пытаемся предостерегать людей, чтобы они не стали одними из нас.


Вернуться наверх
 Профиль  
 
СообщениеДобавлено: 08 июл 2012, 16:12 
Не в сети

Зарегистрирован: 11 мар 2009, 15:24
Сообщений: 2010
04-07-2012 Олексій Гончарук увійшов до складу Консультативної Ради при Уповноваженому з прав людини.


Вернуться наверх
 Профиль  
 
СообщениеДобавлено: 20 июл 2012, 18:50 
Не в сети

Зарегистрирован: 11 мар 2009, 15:24
Сообщений: 2010
http://investhelp.com.ua/content/yak-do ... %D1%96na-4

Еліта Центр" у Києві; "Альянс", "Золоте Руно" і "Золотий берег" в Одесі; "Золота підкова" у Рівному…

Ці та десятки інших назв будівельних організацій або житлових комплексів асоціюються у багатьох із нас з ошуканими співвітчизниками, які в обмін на вкладені кошти так і не отримали обіцяне житло. А таких, за даними Всеукраїнської громадської організації "Асоціація допомоги постраждалим інвесторам", в Україні нараховується до 120 тисяч сімей.

Незважаючи на звернення до керівництва держави та акції протесту, їхні шанси на отримання омріяних квартир з кожним днем стають дедалі примарнішими. Річ у тім, що "пошук крайнього" у кожній афері не забезпечить введення житла в експлуатацію. Попри зовнішню схожість, шляхи виходу з кожної конкретної ситуації суттєво відрізняються, і передувати їм має наполеглива конструктивна робота всіх зацікавлених сторін.

Спробую підтвердити цю думку на прикладі ще одного довгобуду — житлового будинку в Рівному на вул. Гагаріна, 4.

Епопея з його будівництвом триває вже кілька років. Ще у липні 2009 року люди мали вселитися у свої квартири. Саме у цей строк забудовник будинку ТОВ "Рівненський молодіжний житловий комплекс" (РМЖК) повинен був забезпечити організацію спорудження об'єкта будівництва та своєчасне введення його в експлуатацію. Будинок зведено на 80%, майнові права на квартири розподілено між інвесторами — фізичними та юридичними особами. Їхніх коштів, внесених ще до кризи, на добудову не вистачило. До цього додалися ще й ліквідація АКБ "Трансбанк" — управителя фонду фінансування будівництва цього будинку — та неспроможність розраховуватися за своїми зобов'язаннями ТОВ "Інвестиційно-будівельна компанія "Сібінвестград", яке одночасно виступало основним інвестором і генеральним підрядником будівництва. Пов'язувало їх ще й те, що Трансбанк видав Сібінвестграду багатомільйонний кредит, забезпеченням за яким стали майнові права на 85 квартир у новобуді.

Після ліквідації Трансбанку, згідно з постановою Нацбанку, кредитна заборгованість Сібінвестграду була переведена до АТ "Укрексімбанк", що діє на підставі ліцензії НБУ №2 від 05.10.2011. Проблема, що звалилася на державний банк, виявилася багатоаспектною. З одного боку, Сібінвестград за кредитом не сплачує з листопада 2009 року, нічого не будує і взагалі ніякої господарської діяльності не веде, а його засновник уникає контактів. З іншого — виявилося, що права на тринадцять квартир, які були обтяжені іпотекою за кредитом Сібінвестграду, були продані іншим людям. Наразі невідомо, скільком ще потенційним покупцям квартир пропонувалася ця авантюра. Можливо, вони ознайомилися з реєстром іпотеки, куди обов'язково вносяться дані про операції з нерухомістю, і, на своє щастя, відмовились від угоди. Чому ж тоді "купились" ці 13 власників, чому не довідалися про свої права та обов'язки ні в юристів, ні у нотаріусів, ні у ріелторів, коли фахівець належної кваліфікації міг би їм зарадити? Мабуть, їх запевнили, що жодного ризику немає, що це — начебто "нормальна" практика. Мовляв, після добудови і виплати банку кредиту квартири вийдуть із застави банку і будуть їм повноправно належати. Однак гроші від продажу квартир не пішли на погашення кредиту, отже, й нерухомість не була виведена з-під іпотеки.

Що ж робиться для завершення будівництва? Складається враження, що воно потрібне тільки інвесторам, які зацікавлені в отриманні своїх квартир, та державному банку. Так, майбутні власники квартир постійно привертають увагу громадськості та органів державної влади всіх рівнів до наявної проблеми, а державний банк змушений самостійно вживати заходів щодо пошуку варіантів добудови будинку з метою подальшої реалізації квартир, що належать Сібінвестграду, для погашення наявної кредитної заборгованості.

На сьогодні, на думку зацікавлених сторін, існує декілька варіантів добудови будинку.

По-перше, будинок може бути передано на баланс Рівненського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву для подальшої добудови за умови одночасного прийняття ним зобов'язань за кредитними договорами.

По-друге, кредитну заборгованість перед банком може викупити сам замовник будівництва (РЖМК), добудувати будинок і таким чином виконати свої зобов'язання за Генеральним договором, укладеним між управителем ФФБ (Трансбанком) та забудовником (РМЖК) щодо спорудження об'єкта будівництва та своєчасного введення його в експлуатацію.

Окрім цього, місто може створити привабливі умови для інвестора шляхом надання допомоги у розвитку інфраструктури навколо будинку, підведенні комунікацій до нього, а також побудови котельні, що обслуговуватиме, зокрема, й інші будинки.

Також додатковим заохоченням для потенційного інвестора, який внесе необхідні для добудови кошти, можуть стати розташовані у будинку приміщення нежитлового призначення, які вільні від обтяжень третіх осіб.

Але жоден із цих варіантів наразі не реалізований у зв'язку з пасивною позицією замовника будівництва (РМЖК), генерального підрядника (Сібінвестград) та місцевих органів влади. Натомість на всі звернення людей їх відправляють до, по суті, такого ж заручника ситуації, як і вони — Укрексімбанку, з вини якого начебто не завершується будівництво.

Тим часом пошук Укрексімбанком інвесторів може свідчити про намагання останнього все ще знайти конструктивне рішення для вирішення питання щодо добудови будинку.

Однак зусиллями лише однієї сторони справа не зрушить з місця, коли інші обрали позицію безвідповідального спостерігача. Зокрема, дивує бездіяльність РМЖК, який як забудовник взяв на себе зобов'язання перед інвесторами, зокрема, фізичними особами, організувати спорудження будинку та ввести його в експлуатацію, в тому числі у разі недостатності залучених коштів.

Сподіватися на довгоочікуване заселення рівнян до омріяних квартир можна буде лише тоді, коли всі причетні сторони, зокрема РМЖК, Сібінвестград та органи місцевої влади, припинять звинувачувати один одного та займуть активну позицію з пошуку варіантів добудови будинку.

Андрій ГРИЩУК

Оригінал знаходиться за адресою: http://www.rivnepost.rv.ua/showarticle.php?art=032406


Вернуться наверх
 Профиль  
 
Показать сообщения за:  Сортировать по:  
Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 25 ]  На страницу 1, 2, 3  След.

Часовой пояс: UTC + 6 часов [ Летнее время ]


Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 0


Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения

Найти:
Перейти:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Русская поддержка phpBB3